Column 3

Hillegom
14-11-2002

Geachte trouwe lezers,

Uiteraard spreekt het voor zich dat ik U allen kan feliciteren met de promotie van AFC Ajax naar de 2e ronde van de welgerespecteerde Champions League. Hoewel deze promotie in het verwachtingspatroon van een ieder paste hing er toch een gespannen atmosfeer rond deze kaskraker. Menige gesprekken over dit onderwerp onthulden een vleugje van zenuwen. Hoe sterker de tijd van aanvang naderde, des te huiveriger begonnen de harde-kern-fans zich te gedragen. Tegen de klok van half 9 werd de spanning voor menigeen ondraaglijk. Tot een ieders vreugd werd er uiteindelijk gefloten voor het begin van de wedstrijd, en vanaf het eerste balcontact aan de kant van Ajax werd alle spanning weggevaagd.
Ajax verbaasde het publiek met sterk, fel, agressief en vooral controlerend voetbal. Strakke passes, een stevige verdediging en een overheersend Amsterdams middenveld schitterden op het beeldscherm. Reeds na 8 minuten, en al enkele doelrijke kansen, kopt Mido vanuit een voorzet van Andy van der Meyde op het doel van Toldo. De Italiaanse keeper redt met de nagel van zijn linkerwijsvinger de bal uit de rechterhoek waarna Rafael van der Vaart attent in komt lopen om vervolgens de bal beheerst in de hoek te leggen. Het stadion schudt op zijn grondvesten, het publiek is door het dolle heen.
Maar dan gebeurt het ondenkbare: de grensrechter ziet enkele Italiaanse armen de lucht ingaan en steekt direct zijn schamele vlag de lucht in: buitenspel!!!! ‘BUITENSPEL MN REET K*NKERLIJER’ was zoals bij mij voor velen de eerste reactie. Ongeloof ten toppe door het hele stadion en grote delen van Nederland. Na de beelden van de kopbal éénentwintigduizendriehonderdenvijfenzeventig maal(21.375) gezien te hebben was er nog steeds geen enkele vorm van een overtreding te bespeuren. Mijn eerste gedachten gingen direct uit naar de woorden van de allerheilige, Marco van Basten. Deze geniale persoonlijkheid pleit al sinds het ontstaan van het voetbalveld voor een oplossing voor onkundige grensrechters. Ondanks de enorme tegenslag die Ajax ten dele kwam, bleef het sterk en amusant voetbal tonen. Met enkele doelrijke kansen en een afgekeurd doelpunt gaat Ajax de rust in.
Direct wordt er ingegaan op de enorme fout van de grensrechter. Naast Jack van Gelder bevindt zich DE voetbalkenner bij uitstek: Johan Cruijff. Deze spreekt met ongeloof zijn mening uit over de dubieuze beslissing van de grensrechter, en ik citeer: “Ja kijk asje die beelden bekijkt is er totaal geen sprake van buitenspel, dit betekent dus dat er 2 dingen mis kunnen zijn. OF die grensrechter staat te pitten……..hè? OF hij is gewoon ronduit slecht….na dat lijkt me dus logisch dat het laatste van toepassing was hier!”
Terwijl deze woorden uit het evangelie van Johannes Cruijff nog nagalmen in het achterhoofd van alle kijkers is de 2e elft reeds onderweg. Ajax begint met een klein overwicht, blijft jagen en positiespelletje spelen. Maar dan slaat het noodlot toe. Het is de (…) minuut, Crespo, de spits van Inter, krijgt een voorzet en kopt deze degelijk in en geeft de onervaren Nigel de Jong en keeper Didulica het nakijken. Een enorme stilte valt als een sluier over de Arena. Koeman kijkt verbijsterd toe hoe zijn ploeg uit het strafschopgebied strompelt om vervolgens de opstelling weer aan te nemen.
Ajax trapt af en enkele minuten is het weer raak. Wederom is het Crespo die vanuit een hoge bal met zijn hoofd scoort. En weer is de Jong kansloos tegenover de lange spits. Hoe heeft dit in vredesnaam kunnen gebeuren? Enkele minuten geleden had Ajax de wedstrijd nog volledig onder controle en nu staat het 0-2.
Na deze enorme tegenslag leek het alsof er iets geknapt was bij Ajax. De felheid was afgezwakt en het aantal kansen slonk met de minuut.
Ondertussen werd de tussenstand van de wedstrijd tussen Rosenborg en Olympique Lyon nauwkeurig bijgehouden met behulp van teletekst. Waar het lange tijd 1-0 had gestaan was het nu 1-1 in het stadion van Rosenborg. Met deze stand was de hoogstwaarschijnlijke nederlaag van Ajax irrelevant geworden. Tot grote verbazing van menigeen schakelde de NOS over naar deze wedstrijd. Zo kon elke Ajax-fan tot op het laatste moment op de hoogte zijn van de huidige stand van zaken. Rosenborg vertoonde sterk countervoetbal en verraste Lyon zelfs in de laatste minuten nog met enkele gevaarlijke uitbraken. In de laatste minuut van de extra tijd ontstaat er nog een penalty voor Olympique. Met het hart in de keel kijken de fans gespannen toe. De corner wordt genomen en………….OVER. Anderson kopt over en het is gedaan. De scheidsrechter fluit af en gejuich klinkt in velen huiskamers. Ajax is door naar de 2e ronde!!! Direct schakelt de NOS over naar Ajax waar er toevallig net aangevallen word. Van der Vaart schiet op doel en via een verdediger stuitert de bal langs Toldo het doel in. De eer is gered en Ajax krijgt alsnog een schamel minimumloon naar werken. Van der Vaart amuseert het publiek nog met een dansje als hij hoort dat Lyon tegen de lamp is gelopen. Dan klinkt het eindsignaal, de Arena ontploft! Uitzinnig van vreugde, ondanks de 1-2 nederlaag, vieren de spelers van Ajax een feestje. De spelers van Internazionale tonen een sympathiek grijnsje bij het handjeschudden.

Over het algemeen natuurlijk een overheerlijk avondje. Maar uiteraard maakt de promotie van Ajax de fout van de grensrechter nog niet goed. Dit is wederom een toonbeeld van menselijke onkunde. Als het aan ondergetekende ligt zullen er maatregelen getroffen worden door de FIFA om dit soort situaties te voorkomen.
Wederom feliciteer ik u allen met deze glorieuze bedoening en wens u een voorspoedig verder verloop van de Champions League voor de enige club die zich handhaaft in deze competitie: AJAX!!!!!!!!!!!!!!!

Hoogachtend,
Lay Z